Jezici

Magyar HU Română RO Српски језик SR
petak, 5. jun 2020.
Temp:

17°C
 
Društvo

Pasuljijada i rakijada u Đali

318pregleda

Pod pokroviteljstvom Opštine Novi Kneževac, Mesna zajednica i Lovačko udruženje „Đala“ organizovali su, 8. septembra, Šestu pasuljijadu i Petu rakijadu. Predsednica Saveta MZ Đala Slađana Marić je izuzetno zadovoljna odzivom takmičara, a član Saveta Jožef Šajgo dodaje da je smisao ove tradicionalne manifestacije – pre svega druženje.

Najbolji pasulj je skuvala meštanka Jovanka Plavšić, kojoj je pomagao suprug Jova.

-Prvi put sam osvojila nagradu, a tajni nema – u kulinarstvu je ljubav najbolji začin, zaključuje Plavšićeva.

Drugu nagradu je osvojila ekipa devojčica, koju su činile Jovana i Nikolina Uverić (kćerke predsednika Opštine dr Radovana Uverića), sa drugaricom Petrom Trivić – bila je to, istovremeno, i najmlađa takmičarska ekipa. Dok je trećenagrađena Zorica Šandor iz Đale, koja naglašava da je za kvalitet njenog pasulja zaslužan suprug Zoltan.

U pripremanju pasulja nadmetala se 31 ekipa, a žiri je ocenjivao uzorke 37 rakija – od kajsije, šljive, dunje, kruške, višnje i loze. Takmičari su bili iz Đale, Srpskog Krstura, Novog Kneževca, Subotice i Horgoša, a organizatori su se posebno zahvalili ekipi kulinara MZ Srpski Krstur, koja se jedina odazvala pozivu domaćina da sve mesne zajednice iz novokneževačke opštine besplatno učestvuju u ovom kulinarskom druženju.

Za ocenu kvaliteta rakija zaduženi su degustatori sekcije Kluba proizvođača rakije „Horgoš“. Žiri su činili Imre Novak (predsednik) i Đerđ i Benedek Bagi (svi iz Sente).

-Rakije su veoma dobre, a ja najviše volim najbolju rakiju, našalio se Imre Novak, koji je sa preostalom dvojicom degustatora ocenjivao i kvalitet pasulja.

Takmičare i goste Pasuljijade i Rakijade zabavljao je Tamburaški orkestar „Žice iz ravnice“ iz Novog Kneževca, tako da je u dvorištvu Lovačkog doma u Đali bilo veselo.

 

 

[envira-gallery id="31"]